'01 with no spark
Close
    
    
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Junior Member Rustyhanmmer's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Posts
    3

    '01 with no spark

    Hello and greetings,
    I have an '01 with no spark. I had intermittent spark with the plug that was in there so I bought a new plug and nothing.
    It has 3800 miles on the clock. Could it be the CDI or the coil? (Is the coil the part hanging under the top bar where the tank goes?
    What are testing proceedures.
    Thank you in advance.

    -R

  2. #2
    Senior Member elime's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,976
    Switch the petcock to reserve just to be 100% sure it is getting gas.

    The spark can be hard to see on a TW. Verify it is the spark: Put a couple of tablespoons of gas in the spark plug hole and try to start it. If it runs for about a second or so, it is not the spark.
    Long live the internal combustion engine!

  3. #3
    Junior Member Rustyhanmmer's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Posts
    3
    when I was getting periodical spark it would fire up periodically.


    -R

  4. Remove Advertisements
    TW200Forum.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Junior Member Rustyhanmmer's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Posts
    3
    I';ll get the multimeter out.

    -R

  6. #5
    Senior Member elime's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,976
    Quote Originally Posted by Rustyhanmmer View Post
    when I was getting periodical spark it would fire up periodically.


    -R
    Sounds like a loose wire somewhere. Start looking.
    Long live the internal combustion engine!

  7. #6
    Senior Member Tiny-Wheel-200's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Wasilla, Alaska
    Posts
    722
    First verify that it is in fact a lack of spark. While the cheapest and most likely culprits are the coil or the plug, your other possibilities are the CDI, and one other possibility to check would be the wires that come from the stator. When I changed my front sprocket I really biffed it when I was reinstalling the cover and pinched or damaged the wires and was getting no spark because of that. Thats the least likely cause of your problem though. Coils are like $11 on ebay, cheap insurance to replace it even if its not your current problem. Like another person mentioned, you can verify if youre actually getting spark by either putting fuel in thru the spark plug hole or spraying starting fluid in there. If it fires, you know that you have spark, and are dealing instead with a fuel delivery problem
    Last edited by Tiny-Wheel-200; 05-27-2014 at 06:14 PM.

  8. #7
    Senior Member elime's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,976
    I took my coil to the Yamaha dealer and he tested it for me. I think it cost $4 or $5.
    Long live the internal combustion engine!

  9. #8
    Senior Member Gerry's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Paradise, Calif.
    Posts
    3,513
    Rusty Hanmmer. Like to hear how you are doing. Have you gotten your TW up and running reliably? A few folks over on the XT225 forum have had similar experiences that have been traced to a thermal short on the stator. When hot, stator output is very limited or non-existent and engine dies and will not start until cool. Gerry
    Take care my Friend.........

Sponosred Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. spark
    By Burns in forum Technical Help
    Replies: 18
    Last Post: 08-29-2012, 11:25 AM
  2. Replies: 2
    Last Post: 07-21-2012, 12:44 AM
  3. No Spark
    By stumpjumper in forum Technical Help
    Replies: 15
    Last Post: 01-07-2012, 02:38 PM
  4. No spark at the spark plub
    By acstephens in forum Technical Help
    Replies: 2
    Last Post: 05-05-2011, 10:57 PM
  5. i have no spark !
    By fleshwound135 in forum Technical Help
    Replies: 12
    Last Post: 01-13-2011, 02:48 AM

Search tags for this page

01 3800 no spark
,

tw200 intermittent spark

Click on a term to search for related topics.