Alternator / Generator / Battery issue
Close
    
    
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Junior Member MarcusPotts's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    12
    Hey guys I have a 95 and it hasnt had battery function this summer. I've been riding it once or twice a week. Im wondering if there's an easy way to tell if the battery is shot or if its not charging. I guess I will be taking it in to a battery shop to ask them. The only symptom I can give you is that the headlight and blinkers are flickering and sometimes cut out or dont work with throttle up.



    Thoughts?

  2. #2
    Banned qwerty's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    NW Tennessee
    Posts
    10,664
    If the battery was neglected all winter it has probably sulfated. If the battery is old, it is probably toast.



    Once or twice a week, if the ride is long enough, will keep a battery fresh.



    Is the fuse good?




  3. #3
    Senior Member TeeDubs's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Wisconsin
    Posts
    423
    I've got the same issue with my 95 TW... see the vid



    [media]http://youtu.be/dVpQ73KaR1M[/media]
    1987 TW200 - Work in Progress

    1995 TW200 - Blaster Shock

    2007 DRZ400sm - Stock

  4. Remove Advertisements
    TW200Forum.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Senior Member TeeDubs's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Wisconsin
    Posts
    423
    HTML Code:
    <iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/dVpQ73KaR1M?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
    1987 TW200 - Work in Progress

    1995 TW200 - Blaster Shock

    2007 DRZ400sm - Stock

  6. #5
    Senior Member TeeDubs's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Wisconsin
    Posts
    423
    There we go! figured out how to post the vid!





    [media]http://www.youtube.com/watch?v=dVpQ73KaR1M&feature=youtu.be[/media]
    1987 TW200 - Work in Progress

    1995 TW200 - Blaster Shock

    2007 DRZ400sm - Stock

  7. #6
    Senior Member lizrdbrth's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Desert, SoCal
    Posts
    7,369
    Classic failed cell symptoms. The headlight dims with rpm INCREASE, may even go totally dark when the brake light or turns are on.



    It's toast. Make sure you don't have charging or regulator issues. The checks for these are in the service manual.



    If everything checks out, you're golden with a new battery.



    I can explain it to you, but I can't understand it for you.

    Powdercoated '87 frame, extended swingarm, YZ fork legs, ATV tire, 14/55, XT350 tank, spliced quick-release seat, disc brake conversion, beeg headlight, beeger rack, Lizrdcooler, Lizrdventz and bunch of other stuff all covered in invisible ink.

    Hidden Content

    Hidden Content

  8. #7
    Senior Member Stromper's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Eastern Connecticut
    Posts
    443
    Walmart sells a Schumacher (think) SMART battery charger/maintainer for $20

    Allegedly also has de sulfating cycle



    Comes with both clips and a nice pig tail plug that can hang out the back.*



    Plug in and forget



    Anytime I have an off road with I always imagine being in water in a hollow

    and having a dead battery, so making sure its good is important



    *I have like 6 little batteries so am moving it around in the winter

  9. #8
    Senior Member TeeDubs's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Wisconsin
    Posts
    423
    Thanks Lizrd Breath, now i need to get a service manual!



    I think you're right, the lights dim when i rev it up...
    1987 TW200 - Work in Progress

    1995 TW200 - Blaster Shock

    2007 DRZ400sm - Stock

  10. #9
    Senior Member B-dub's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Southwest Utah
    Posts
    2,132
    Quote Originally Posted by TeeDubs View Post
    Thanks Lizrd Breath, now i need to get a service manual!



    I think you're right, the lights dim when i rev it up...


    Download one here.
    My handle is B-dub, I ride a T-dub, and drive a V-dub.

Sponosred Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. First TW. Hot Start Issue
    By Qicker306 in forum Technical Help
    Replies: 13
    Last Post: 06-11-2013, 06:17 PM
  2. Clutch issue
    By Wyatt570 in forum Technical Help
    Replies: 4
    Last Post: 06-05-2012, 01:43 PM
  3. Old carb question/issue
    By Boarder255 in forum Technical Help
    Replies: 11
    Last Post: 05-27-2012, 04:47 PM
  4. 91 tw charging issue
    By mike438 in forum Technical Help
    Replies: 5
    Last Post: 03-13-2011, 08:25 PM
  5. Honda EU 3000is Generator
    By jbfla in forum Off-Topic
    Replies: 19
    Last Post: 02-20-2011, 02:35 PM

Search tags for this page

battery not charging
,
is there a alternator on a yamaha tw200
,
tw200 alternator
,
tw200 alyernator
,
tw200 trailwagon have a alternator
,
yamaha tw200 alterator
,

yamaha tw200 alternator

,
yamaha tw200 upgrade alternator
,
youtube tw200 battery charge
Click on a term to search for related topics.