Will not idle with choke off
Close
    
    
Results 1 to 8 of 8
Like Tree3Likes
  • 1 Post By pgilles
  • 2 Post By jbfla

Thread: Will not idle with choke off

  1. #1
    Junior Member jksduke's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Posts
    8
    I just found a 2008 TW in Florida with 16 miles on it. Despite the varnish smelling fuel, it runs ok but will not idle after turning off the choke.

    I have spent a bit of time reading all the carb related posts (lots of them) and have been unable to find information addressing this sole issue.



    Using common sense, I drained the fuel and cleaned the tank, removed the carb, cleaned out the bowl, needle and jets. Filled the tank and added a couple of ounces of Techron for good measure. All appeared great.



    Started fine, warms up and I close the choke and it quits. As if I hadn't touched it.



    I see a lot here about altitude. I brought the bike home to Tennessee from Miami. I understand I am nearly a thousand feet higher now but there is no difference with this issue. Personally, I have never had a problem with a carb equipped bike being "out-of-tune" from less than a thousand feet of altitude change. Even with some very high performance equipment.



    So, I am turning to the experts.....You guys. My first thought is to raise (shim) the needle a bit but I will just be throwing darts and you guys should have already thrown them.



    If anyone has some advise I would appreciate you sharing. Otherwise, I guess it's a trip to the dealer.

  2. #2
    Senior Member pgilles's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    918
    Did you remove the pilot/mixture screw and clean it and its respective carb orifice thoroughly? That's part of your idle circuit. If clogged, that would explain why its running only with choke. Take a look here (identified on bottom view of carb) for what part I'm talking about... https://tw200forum.com/index.php?/top...750#entry19750



    The 1000 feet is not your issue. Don't be rejetting until this issue is fixed. A 2008 with 16 miles still probably had the same gas in it from when it left the showroom.
    goldenhtr likes this.
    Sold bike.



    Youtube vids of old TW's acceleration:

    Hidden Content

    Hidden Content

  3. #3
    Junior Member lightcrab's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    2
    The same exact thing happened to me 2 weeks ago with one I bought. My carb was dirty and I needed a new float. It starts right on up now.

  4. Remove Advertisements
    TW200Forum.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Banned qwerty's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    NW Tennessee
    Posts
    10,664
    Symptoms indicate a clog pilot circuit. If it was mine I'd do a thorough carb cleaning. The passages in these carbs are tiny.




  6. #5
    Junior Member jksduke's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Posts
    8
    Ok thanks. I will try again paying close attention to the pilot/mixture screw and passages.



    Will post the results.



    Thanks again!!

  7. #6
    Junior Member vidwiz's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    8
    did you get it running duke? considering buying one with same issue.

  8. #7
    Senior Member jbfla's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    FL. GA, NC
    Posts
    2,396
    Quote Originally Posted by vidwiz View Post
    did you get it running duke? considering buying one with same issue.
    Vidwiz, this thread is 5 years old, but the "choke only" problem is common.

    A cleaning of the pilot jet/circuit in the carb is usually all that is necessary.

    jb
    littletommy and goldenhtr like this.
    2018 Triumph Street Twin..............2016 CB500F
    2014 XT250 ..................................2008 H-D Softail Deluxe
    2008 SV 650..................................2007 DR 650..

  9. #8
    rbm
    rbm is offline
    Senior Member rbm's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    4,300
    Quote Originally Posted by jbfla View Post
    Vidwiz, this thread is 5 years old, but the "choke only" problem is common.

    A cleaning of the pilot jet/circuit in the carb is usually all that is necessary.

    jb
    This.

Sponosred Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. carb kit for 1991?? Choke won't choke!
    By manotickmike in forum Technical Help
    Replies: 9
    Last Post: 06-05-2013, 02:55 PM
  2. yamaha tw125 choke
    By Laktix in forum Technical Help
    Replies: 3
    Last Post: 04-04-2013, 10:43 PM
  3. Carb / Choke issues
    By ebikerman in forum Technical Help
    Replies: 6
    Last Post: 02-10-2013, 09:09 PM
  4. 1/4 choke and it runs sweet
    By Omega Man in forum Technical Help
    Replies: 3
    Last Post: 06-04-2012, 01:01 PM
  5. Red next to the choke
    By Hymac in forum Technical Help
    Replies: 11
    Last Post: 04-22-2012, 10:11 AM

Search tags for this page

14 tw200 wont idle
,

2008 yamaha tw200 choking out

,
2013 yamaha tw200 will not idle without the choke all the way out
,
no idle without choke
,
tw200 will not run off choke
,

tw200 wont idle

,

tw200 wont idle without choke

,
tx500 wont idle off choke
,
yahama l2 would not idle when the choke is off
,
yamaha tw 200 will not idla without choke
,

yamaha tw 200 wont idle

,
yanaha tw200 wobt run off choke
Click on a term to search for related topics.