Oil pump
Close
    
    
Results 1 to 4 of 4

Thread: Oil pump

  1. #1
    Senior Member elime's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,975
    I am hearing a ticking sound similar to a rocker arm/valve noise from my TW engine. Using a stethoscope it is loudest just next to the oil level sight window which is just opposite of the oil pump. It is much louder when the engine is warmed up and non-existent when the engine is cold. I have adjusted the valves many times so it is not the valves.



    Has anyone else heard a similar noise or had trouble with their oil pump? Or what else might make the noise? Is this normal for an engine with 15K miles on it? I am going to pull the right side cover off and take a look but first I want to get a gasket.



    Suggestions anyone? Tony
    Long live the internal combustion engine!

  2. #2
    Senior Member uktw125's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Devon, England.
    Posts
    614
    The oil pump gear is plastic and should be near silent.



    I have never known one fail but that means nothing really, there is a first for everything.

    Also those mechanics stethoscopes can be a bit terrifying on an old air cooled engine that is mechanically noisy at the best of times.



    Check for oil flow at the head by undoing the check bolt, this will rule out the pump at least.

  3. #3
    Senior Member turborob's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Australia.
    Posts
    553
    Tony, I had the same thing, see this thread.



    https://tw200forum.com/index.php?/top...h__1#entry5130



    Actually I see you responded in it. Mine does it on real hot days when the idle is low.



    I have nearly another 8k on it since that thread, so it must not be anything too bad!

  4. Remove Advertisements
    TW200Forum.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Senior Member elime's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,975
    turborob -- a neighbor with a fairly new TW (<2500 miles) stopped by and I listened to his engine using the stethoscope. Through the stethoscope I could hear the same (or very similar) noise but without the stethoscope I couldn't hear a thing. I have ridden mine several hundred miles since I first noticed it and everything seems well so as you say it must not be anything to bad.



    I did check the service manual and there are wear specs for the oil pump. Maybe on some rainy day I will get around to pulling off the side cover and having a look. Reports to follow when I do.



    Tony
    Long live the internal combustion engine!

Sponosred Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Looking for Portable Tire Pump
    By TundraManDan in forum General Discussion
    Replies: 20
    Last Post: 06-15-2012, 07:48 PM
  2. oil pump gasket??
    By operose in forum Technical Help
    Replies: 7
    Last Post: 04-09-2012, 09:26 PM
  3. Gas/Pump Advice
    By drs6222 in forum General Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 04-06-2012, 07:19 PM
  4. Tire Pump; Air Pump; Air Compressor
    By retmotor in forum General Discussion
    Replies: 11
    Last Post: 12-29-2011, 06:17 PM