HELP!! engine wont run past idle dies and sputters
Close
    
    
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Junior Member aclambert's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    fayetteville/ ft bragg, NC
    Posts
    13
    OK so i got a tdub a month back not running, cleaned it up, and fully rebuilt the carb. got it to barely idle it was smoking a little (valve seals) so i tore it down and did a full rebuild on the motor new rings gaskets valve seals honed the cyl ETC...... got it back together its doing the same thing it will barely idle and it sputters and dies when i touch the gas i know its not the carb i tore it apart 6 times cleaned it blew the passages jets etc... its spotless. still keeps doing this including firing when the valves are open and blowing back through the carb ( the timing is spot on and so are the valves).



    I checked the ohms on the stator and pickup, and pulser coil and all are in factory spec,heres the interesting thing it dosent stop firing, as in it constantly is sending voltage to the coil and is firing on the down stroke it never stops firing. im assuming its the CDI unit.



    if its the cdi i already spent all my cash refurbing the engine to top shape and i cant afford a $200 cdi i will probally part it out on the classifieds of the form.





    My question is: how do i test the cdi? and is it possible to build one from scratch? I was excited to get this bike going looked like it was going to be an excelent little trail bike

  2. #2
    Senior Member srs713's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Smyrna, GA, USA
    Posts
    1,417
    https://tw200forum.com/index.php?/top...mmable-dc-cdi/



    If you do spend the $$ for a new CDI, you could get the $175 programmable after-market one.



    Or you could try the less than $100 static version and report on it's performance.

    Stephen S.

    '07 TW200:

    15/50 sprockets, O-ring chain, D2Moto foot pegs

    tweaked carb (127.5 jet, 0.019 needle shim, idle screw @2.25),

    Rubbermaid "Action Packer" on homemade brackets

  3. #3
    Junior Member aclambert's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    fayetteville/ ft bragg, NC
    Posts
    13
    static would be pretty easy to make for less than $20 i really like the programmable one it really seems worth the cash. I hate yamaha electronics they allways seem to fail somehow.

  4. Remove Advertisements
    TW200Forum.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Junior Member aclambert's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    fayetteville/ ft bragg, NC
    Posts
    13
    Oh and a quick update. I took my cdi apart it took a few hours to strip the silicone rubber stuff off. Then (here comes the good part) I boiled it in water for roughly 15 min on as high as my stove would go. it now works, for how long i have no idea.

  6. #5
    Member moresnow's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Iowa
    Posts
    75
    Do tell. Where did the "boiled cdi" idea come from? Very interesting!

  7. #6
    Junior Member aclambert's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    fayetteville/ ft bragg, NC
    Posts
    13
    it worked for about an hour then started going downhill again. I got the idea from Repairing PS3's when they conk out you take a heat gun and get the circuit board nice and hot it resets them.

  8. #7
    Junior Member aclambert's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    fayetteville/ ft bragg, NC
    Posts
    13
    im going to part it out im tired of tinkering on it

  9. #8
    Junior Member Stephen's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    1
    Try a cdi unit from a mates bike.I have 2 x 1992 models and exactly the same problem on the one.The faulty bike would start and idle but as soon as you gave it gas ,it would burp,bog and drive me insane.Cleaned carb out 3 times and swopped carb out with same result .swopped cdi unit and runs like a dream.NOW EXPLAIN THIS ,I put the faulty cdi unit in donor bike along with faulty carb and it runs better than first faulty bike.ENOUGH TO drive you to drink.
    Last edited by Stephen; 09-28-2014 at 06:31 AM.

Sponosred Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Engine wont run right!
    By flyhunter3825 in forum Technical Help
    Replies: 3
    Last Post: 06-17-2013, 01:43 PM
  2. rought idle, dies on stops, video inside
    By mexicalimexico in forum Technical Help
    Replies: 18
    Last Post: 03-19-2012, 04:46 PM
  3. Engine dies when choke is closed
    By jksduke in forum Technical Help
    Replies: 4
    Last Post: 05-21-2011, 12:59 PM
  4. Engine randomly dies
    By biglefti in forum Technical Help
    Replies: 20
    Last Post: 01-24-2011, 03:30 PM
  5. Engine dies under load
    By mudder in forum Technical Help
    Replies: 6
    Last Post: 09-01-2010, 01:08 AM

Search tags for this page

14hpwont run past idle
,
bike engine sputters and dies 03 yamaha
,
motor wont run past idle
,
sputters and dies then wont idle
,
tw200 dies at idle
,

tw200 sputters

,

yamaha tw 200 wont idle

,
yamaha tw200 wont idle
Click on a term to search for related topics.