Throttle Issue
Close
    
    
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19
Like Tree18Likes

Thread: Throttle Issue

  1. #1
    Junior Member Beardwacker's Avatar
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    6

    Throttle Issue

    I recently removed my carb to do some mods. When I was done installing everything back on the bike, the throttle doesn’t snap back like before. I have to assume when I reattached the throttle assembly (for lack of a better word, see attached pic) back on the carb, I didn’t get the spring back in correctly. The throttle comes back a little when I let go of it, but not all the way. Again, I assume it’s the spring because I didn’t mess with any of the throttle adjustments. Thanks for any advise.
    Attached Images Attached Images

  2. #2
    Senior Member Badgerflorida's Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    1,293
    Gotta be the spring. It’s a notorious bugger. I believe I got one side seated and used a small gaff hook style pick to wind and slip the other side onto the tab. Make sure you have the white plastic washer/spacer installed properly. Stick at it you’ll get it.
    Fred likes this.
    01 SOLD
    96 SOLD
    89 restored SOLD
    89 (restoration in process)
    05 (restoration in process)
    03 SOLD
    04 in great condition

  3. #3
    Junior Member Beardwacker's Avatar
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    6
    I’m assuming the spacer goes on the outside of the spring directly against the throttle assembly?
    Badgerflorida likes this.

  4. Remove Advertisements
    TW200Forum.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Senior Member Darth's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Timbercreek Canyon, Texas
    Posts
    1,830
    Hey, Mr. Beardwacker...

    Not trying to be a smart-A but it's often very helpful to snap some pix before & during disassembly for future reference. Or even just a sketch.
    That thing is a PITA, even if you've done it before!
    I had the same problem the first time I removed my carby.

    I think I may know your brother...Tallywacker?

    PS - Welcome to the Forum!
    Last edited by Darth; 01-07-2019 at 02:28 PM.
    "Faster, faster, faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death."
    - Hunter S. Thompson

    “It’s more fun to ride a slow bike fast, than a fast bike slow”.

    "The less horsepower a motorcycle has, the more it can teach you.” - Ben Bostrom

    And though a mountain may rise up and smack the livin' shit outta me,
    and wad up my bike somethin' awful...
    Still, I rise!
    (With apologies to Maya Angelou)


    "Give a Damn"
    - C. M. Howe, Jr.

    Hidden Content

  6. #5
    Junior Member Beardwacker's Avatar
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    6
    Thanks, Captain Obvious!!!

  7. #6
    Senior Member Badgerflorida's Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    1,293
    Quote Originally Posted by Beardwacker View Post
    I’m assuming the spacer goes on the outside of the spring directly against the throttle assembly?
    That is correct. It sits between the spring and the assembly. I tried looking at it on the parts diagram and it’s not broken out separately (source = Partzilla) Which means it’s not sold separately. It can only be purchased with an entire new carb. Or from someone’s used parts bin. Or fabricated. Another one of those “treat it like gold” parts. One more reason to not get ham-fisted when reassembling that spring.

    I do recall there was cursing involved in the reassembly. Which helped a lot.
    01 SOLD
    96 SOLD
    89 restored SOLD
    89 (restoration in process)
    05 (restoration in process)
    03 SOLD
    04 in great condition

  8. #7
    Senior Member Maxpower's Avatar
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Waretown NJ
    Posts
    556
    silly question, your throttle tube isnt pushed too far against the bar when you tightened it is it?
    Last edited by Maxpower; 01-07-2019 at 08:50 PM.
    87 TW

  9. #8
    Junior Member Beardwacker's Avatar
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    6
    No, I didn’t monkey with any of the throttle adjustment. I only took the 10 mm nut off of the throttle assembly that attaches to the carburetor.

  10. #9
    Senior Member GaryL's Avatar
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Forestburgh, NY
    Posts
    8,130
    The cables appear to be adjusted too tight. There should be a little slack in each when the throttle is at rest. Assuming you have the spring placed and wound properly I would loosen up a bit on the adjusters.

    GaryL
    Peterb likes this.
    Be Decisive! Right or Wrong just make a decision. ​ The road of life is paved with flat squirrels that couldn't make a decision.

    Since light travels faster than sound, some people appear bright until you hear them speak.
    If I agreed with you, we'd both be wrong.

    1987 Yamaha BW350 Big Wheel
    2017 Snowdog Track sled tow motor for ice fishing
    Kubota BX2370 Subcompact tractor with snow blower
    Wilderness System Ride 115 fishing Kayaks

  11. #10
    Member wersonst's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Location
    Morris County, New Jersey
    Posts
    37
    Hey Beardwacker, mine is currently in the shop, should be back in a few days. Recently, I changed the main jet about 6 times. Next I have to do the idle. I'll shoot some pics for you and how to get that spring back on with sufficient tension... if you have a couple of days.
    1981 Vespa Piaggio PX80E
    1983 Zündapp KS80 Super
    2012 Yamaha TW200

Page 1 of 2 12 LastLast

Sponosred Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Brand new TW200 with the clutch spring issue.
    By invisibledove in forum Technical Help
    Replies: 29
    Last Post: 02-12-2018, 12:39 PM
  2. Weird throttle/carburetor issue
    By the.cheese in forum Technical Help
    Replies: 14
    Last Post: 08-20-2017, 07:06 PM
  3. Bad throttle response, won't go past 50% throttle video
    By trcooperone in forum Technical Help
    Replies: 46
    Last Post: 05-10-2016, 05:46 PM
  4. Throttle issue
    By tcepilot in forum Technical Help
    Replies: 11
    Last Post: 07-22-2014, 04:44 PM
  5. 91 tw charging issue
    By mike438 in forum Technical Help
    Replies: 5
    Last Post: 03-13-2011, 09:25 PM