tappet nut came loose
Close
    
    
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Senior Member greendub's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Montgomery, VT
    Posts
    220
    600 miles torqued correctly, but its tighter now. any veterans ever experience this? Scared the shizer out of me today. I know my motor

  2. #2
    Senior Member elime's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,987
    I have heard of it happening before. Catch it early and it is no big deal. I make the nut a little bit to tight. The one foot pound (or whatever it is) the book calls for isn't enough. If really worried about it a drop of Blue Loctite is good.
    Long live the internal combustion engine!

  3. #3
    Senior Member Roninboise's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Boise, Idaho
    Posts
    239
    Last Summer I was on a ride in the Bender Creek area in Idaho and I ended up, upside down in a creek bed. The engine stuck in a fast RMP. Apparently one of the tappet nuts was lose and spun off inside the head. The Tappet went out of adjustment and made a terrible racket. I imagined that the noise was yhe piston slapping around inside the jug. I got the TW running enough to get me back to the rig (6 miles).



    When I got back to Boise I took it in to the dealer and anticipated a lengthly repair time because the shop had a pile of bikes ahead of me. The Service manager said that it would be several days until they could get into it and then order what ever parts were needed. About 4 days later I got a call from them and was told that the nut had spun off. They put in back on, adjusted the valves and it was good as new.



    I was really glad that I had not totally trashed the motor. More great andventures were to be had.



    Happy Trails All



    Ron in Boise

  4. Remove Advertisements
    TW200Forum.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Senior Member n2o2diver's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Dothan, AL
    Posts
    1,715
    This just happened to me about 500 miles after my last valve adjustment. I was doing 60 when it stopped making power. It was still running but as you can imagine it was tapping loudly. My intake valve and adjuster got mashed.



    You can see where the valve stem is smashed by comparing them.



    Here is the bad intake vavle





    Here is the good exhaust valve





    Smashe intake valve adjuster is on the left





    Had the dreaded base gasket leak too so I pulled the cylinder and also found my oil ring was stuck.





    Been with out my TW for TWO weeks waiting for the parts. Being T-Dubless is excruciating!!!
    Hidden Content

    2005 TW200 (SOLD)
    2013 DR650

  6. #5
    Senior Member atleastbehandy's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    250
    I had this happen to me too. Missed the shift from 1st to 2nd. Went into neutral and over-revved. Engine lost power and started to make a horrible noise - like I had just ran a gas tank full of nails.



    When I found the issue, I re-installed the adjusters with loctite blue.



    Oh and the hardest part? Finding that damn adjuster nut! It was in an oil passage.
    2005 TW200, 2" PowerMadd bar riser, Tusk D-Flex Hand Guards, PowerMadd Hand Muffs, Kick-Start, Valco Cup Holder, Givi E45N Top Case, Inline fuel filter, Storage Tube with MSR bottle, 45 Tooth sprocket, Stebel Low Tone horn, #130 Main Jet / no needle shims / 1.5 turns out on idle, Jimbo Shield, DID O-Ring chain, Clarke XT250 4.1 Gal tank, Custom Cycleracks

Sponosred Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Tappet Sounds
    By phatrat1 in forum Technical Help
    Replies: 24
    Last Post: 12-09-2018, 12:56 PM
  2. Valve Tappet Screw Thread Pitch?
    By kbennett2000 in forum Technical Help
    Replies: 7
    Last Post: 10-11-2012, 04:55 PM
  3. Tappet cover leaking
    By Guitarman in forum Technical Help
    Replies: 6
    Last Post: 07-25-2012, 09:16 PM
  4. Loose Dogs
    By ericj in forum General Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 06-15-2012, 06:26 PM
  5. Valves - tight or loose?
    By jimgoose in forum Technical Help
    Replies: 5
    Last Post: 08-31-2010, 10:53 PM

Search tags for this page

i lost exhaust tappet 350 warrior

,

lose nut on valve tappet

,

lost valve nut

,

nut loose on tappet

,

valve nut

,

yamaha warrior tappet nut size

Click on a term to search for related topics.